Mayýs 28 2023 14:57:16
Ana Menü
Çevrimiçi Kullanýcýlar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayýsý: 352
· En Yeni Üye: sebahattin
Mediha Demirtaþ
Mehmet EZBER
Osman N. Öztürk
Yýlmaz Topaloðlu
Zekiye Uçar
Halil Ýbrahim Kurtarmýþ
Ali Rýza EZBER
Nazým Kaçar(Hüssün)
Ýsmail Hakký EZBER
Emine Akdeniz
Yaþar Ertürk
Mükerrem Ertürk

Sebahattin Akdeniz
Nadiye Okumuþ
Ahmet Ezber
Hüsniye Akdeniz
Haným Akdeniz
Abdullah Lapcin
Mustafa YILMAZ
Üzeyir AÐa AKDENÝZ
V.Topaloðlu-Unutmayacaðýz
S. Taþdelen-Unutmayacaðýz
Haftanýn Videosu

Baþlýðý Görüntüle
 Baþlýðý Yazdýr
Mehmet EZBER - Unutmayacaðýz....
Akgedik


www.akgedik.com/images/mehmetezber.jpg


Mehmet EZBER - 11.01.1932

Hayat Arkadaþý: Pamuk EZBER
Anne ve Babasý: Sündüz ve Ali EZBER
Kardeþleri: Pamuk,Sallý,Zelhe,Zeynep,Bekir ve Ahmet EZBER
Çocuklarý: Numan, Nabi ve Saygýn EZBER

Eðitimci yazar Mehmet Ezber arkadaþýmýzý, 20 Mart 2016 tarihinde, sevenlerinin, yoldaþlarýnýn yoðun katýlýmýyla Gümüþhane'nin Akgedik Köyü'nde sonsuzluða uðurladýk. Eðitim emekçilerinin ve Türkiye emek hareketinde yer alan tüm yoldaþlarýn baþý sað olsun!

MEHMET EZBER'ÝN YAÞAM ÖYKÜSÜ

1 Ocak 1932’de Gümüþhane-Akgedik Köyünde doðdu. Ýlkokulu doðduðu köyde bitirdi. Orta öðrenimini Erzurum-Pulur-Köy Enstitüsünde tamamladý. Ýlkokul öðretmeni olarak atandýðý okullar:
*Torul-Gümüþhane-Günyüzü Köyü Ýlkokulu
*Kelkit-Gümüþhane-Öbektaþý Köyü Ýlkokulu
*Gümüþhane-Merkez Akgedik Köyü Ýlkokulu
*Trabzon-Merkez Ýsmet Paþa Ýlkokulu
*Trabzon-Merkez-Fatih Ýlkokulu
*Trabzon-Merkez Hacýbeþir Köyü Ýlkokulu
*Trabzon-Merkez Cumhuriyet Ýlkokulu
Mehmet Ezber,1970 yýlýnda Trabzon Fatih Eðitim Enstitüsü Edebiyat Grubu öðretmenliðini bitirdi. Ayný yýl, Amasya Gümüþhacýköy Gümüþ Ortaokulu’na Türkçe öðretmeni olarak atandý. Daha sonra, ikinci kez, Trabzon il emrine alýndý. Sýrayla þu görevlere atandý:
*Sürmene-Çamburnu Ortaokulu Müdürlüðü, Çaykara-Ataköy Ortaokulu *Türkçe Öðretmenliði,
*Araklý-Daðbaþý Ortaokulu Türkçe Öðretmenliði,
*Trabzon-Endüstri Meslek Lisesi Edebiyat Öðretmenliði,
*Trabzon Kanuni Ortaokulu Türkçe öðretmenliði…

1981 yýlýnda emekli oldu ve köyüne çekildi. Bu yaþamdan on yýl sonra, Ýstanbul’a yerleþti. Yaz aylarýnda da, köyünde yaþamýný sürdürmeye devam ediyordu.
Edebiyat, sanat, siyaset ve Marksizm tutkunu olan ve her zaman ezilenlerden yana tavýr koyan Mehmet Ezber;Köy Enstitüleri,TÖS,TÖB-DER,EÐÝTÝM- SEN süreçlerinde önemli görevler üstlendi. Siyasal ve sosyal mücadelenin her alanýnda üzerine düþen görevleri yerine getirdi.Türkiye Ýþçi Partisi (TÝP),Türkiye Sosyalist Ýþçi Partisi (TSÝP),Sosyalist Birlik Partisi (SBP),Birleþik Sosyalist Parti(BSP),Özgürlük ve Dayanýþma Partisi(ÖDP) süreçlerinde yer aldý. Marksist klasiklerin önemli bir bölümünü okumuþtu. Köyünde geçen yýllarýnda, saðlýk durumu elverdiði ölçüde, hep kitaplarýyla baþ baþa kalýrdý. Okuduðu eserleri, incelediði sosyal olay ve olgularý kendine özgü bir üslupla yorumlamaktan zevk alýrdý. Stalin’e ve eserlerine karþý büyük bir hayranlýk duyan Ezber Hoca, dostlarýnýn arasýnda, güneþin sofrasýnda Nazým Hikmet ve pek çok ünlü þairin þiirlerini, etkili bir diksiyonla okumakla da ünlüydü.
Mehmet Ezber, ayný zamanda ilginç bir yazar ve dilbilimcidir. 2005 yýlýnda hazýrlayýp yayýnladýðý “Türkiye Türkçesinin Dilbilgisi” adlý kitabý, özgün bir ürün olarak dikkat çekmiþti. Bu yapýtýn önsözünde yazarýn dile getirdiði þu düþünceler; eðitimciler açýsýndan çok deðerli bir bakýþ açýsýdýr: ”Dil öðrenimi, ana kucaðýnda baþlar, okullarda ve yaþam boyu sürer. Bir okulun amacý; öðrenciye dilbilgisi, güzel konuþma-yazma ve diyalektiði öðretmek olmalýdýr. Çünkü doðru düþünüp yazma, dil ile ölçülür. Dili iyi bilmeyen, doðru düþünemez. Öðretmenlik yýllarýmda ve emeklilik süresinde ilgim, dil üzerinden hiç uzaklaþmadý. Dilimizi hep, sevmeye ve sevdirmeye çalýþtým.”

Mehmet Ezber’in yaþam öyküsünü ve yaþam felsefesini daha iyi anlamak için, kendisinin kaleme aldýðý ve düzenlenerek http://incegil.bl... adlý biyografi sitesinde yayýnlanmak üzere 2012 yýlýnda yazar arkadaþý Ahmet ÝNCE'ye gönderdiði þu otobiyografiye bakmak, onun hakkýnda kýsmen de olsa bir fikir verir:
“11.01.1932 Gümüþhane’nin Akgedik Köyü’nde dünyaya geldim. Kapitalizmin 1. bunalým yýllarý, beþiðimin üzerinden geçti. Daha oyuncak dönemimde, 2. bunalým dönemi, can alan kýtlýðýyla üzerime bindi.
Doðduðum köyün konutlarý, çok zor yaþam koþullarýna sahipti. Tandýr ve teneke sobalar, ýsýnma araçlarýmýzdý. Kýþ, altý ay…
Ýlkokulu, bu köyde bitirdim. Çok büyük bir rastlantýyla, köyleri gezen, gezici bir Baþöðretmen beni buldu ve Köy Enstitüsü’ne yönlendirdi. Köy Enstitüsü’nde 5 yýl okuyup öðretmen oldum.
Tayin olduðum köy, kendi köyümden çok daha ilkeldi. Burada aç susuz üç yýl çalýþtým.
1955 yýlýnda ikinci atandýðým köy, Kelkit-Öbektaþý Köyü idi. Tezekle ýsýnýlan, soðuklarý çok daha keskin bir köydü. Burada da üç yýl kaldým. O arada iyi de bir dindar oldum bu köyde. Bu konuda ders aldýðým bir hocayla bir söyleþi yapalým dedim. Elime geçen Türkçe bir Kur’an’ý, hocamla okuyup deðerlendirirken, hocam birden durdu: ” Bak Mehmet öðretmen, senin bu imanýn devam etmeyecek. Çünkü sen, iman yerine aklý kullanýyorsun. Yakýn zamanda sen, dinle ilgili hiçbir þeye inanmayacaksýn. Her þeyin neden ve niçin’ ini soruyorsun. Kur’an okurken, aklý deðil, imaný kullanacaksýn” dedi bana.
Ben, hocama uymadým ama hocam haklý çýktý. Ýki yýl sonra, ben metafizikten ayrýldým. Aklý öne aldým. Zira o günlerde tayinim, Trabzon Merkez okullarýndan Ýsmet Paþa Ýlköðretim Okulu’na çýktý.
Trabzon, bir üniversite þehri… Her türlü dogmalarýn, bilimin de konuþulduðu bir kentte ben bilimi ve edebiyatý seçtim. O yýllarda, Fatih Eðitim Enstitüsü’nü bitirdim. Daha çok da kitap okumayý, rutin bir alýþkanlýk haline getirdim.

Önce ütopik, sonra bilimsel sosyalizmle tanýþtým. Metafiziðe aklým yatmadý ama bilimsel sosyalizme aklým yattý.
1969 seçimlerinde, Türkiye Ýþçi Partisi (TÝP) ’ten Gümüþhane milletvekili adayý oldum. O zaman yürüttüðüm siyasi faaliyetler nedeniyle, iþgüzar savcýlar ve hâkimler, beni tutukladýlar.
Þunu düþündüm: “Bu devlet beni, düþüncelerimden dolayý tutukluyorsa, bunun gücü nerden geliyor. Ayrýca, ben kimim de beni tutukluyorlar?”
Yanýtýný yine ben verdim: “ Kitlelerin, özellikle de küçük burjuva kitlelerin marjinal eðilimlerinden kaynaklanýyor.”
Egemen güçler, bu tür tutuklamalarla yetinmedi.12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerini hazýrlamak ve uygulamakla görevini sürdürdü.12 Eylül’ün hazýrlýklarý içinde, mimar mühendis oðlum Kahraman Ezber’i Trabzon'da katlettiler. Halen oðlumun adý, faili meçhuller listesinde geçiyor.

Tüm bu acýlar, beni köye çekti. 30 seneyi aþkýn bir süredir, köyümde, kitaplarýmla birlikte, inzivai bir yaþam sürdürüyorum.14.09.2012"

Eðitimci yazar Mehmet Ezber, bu açýklamadan 3,5 yýl kadar sonra, 19 Mart 2016 'da Ýstanbu'da yaþama veda etti.20 Mart 2016 tarihinde, yakýnlarý ve sevenlerinin yoðun katýlýmýyla Gümüþhane-Akgedik Köyü' nde gerçekleþen cenaze töreniyle, devrim þehidi oðlu Kahraman Ezber'in mezarýnýn yanýnda topraða verildi.
 
Akgedik
 
videoSlusy
Видеонаблюдение
 
Atlanýlacak Forum:
Tüm Akgedikliler Burada

 

Tüm Akgedikliler Burada


Silivri-Selimpaþa Gümüþhane Akgedik Köyü Derneði
Üye Giriþi
Kullanýcý Adý

Parola



Henüz Üye Deðil Misiniz?
Buraya Týklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanýzý Mý Unuttunuz?
Buraya Týklayýn
Nadiya Lapcin
Kemal Lapcin
Sündüs Ezber
Mahpup Uçar
Hüseyin Ezber
Rebiye UÇAR
Bekir Ezber
Fevzi Ertürk
Hikmet Akdeniz
Tuana Uçar - Slayt

Rosa Kaçar
Ilgar Öktem - Slayt
Murat Lapçin
Saygýn Ezber
Ýcabi Ertürk
Erdal Ertürk
Adem Kurtarmýþ
Kamil Kurtarmýþ
Naci Ertürk
E.Ertürk-Unutmayacaðýz
Veysel Uçar
Mahmut Uçar
Þerif Uçar
Bayram EZBER
4,700,015 Tekil Ziyaretçi